Stevija. Pet stvari koje biste trebali znati o steviji – Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
NASLOVNASAVJETI

Stevija. Pet stvari koje biste trebali znati o steviji

1. Je li stevija prirodni zaslađivač? Moglo bi se reći – ali ne baš potpuno. Dobiva se iz istoimene biljke koja u Južnoj Americi odavno služi kao sladilo. Doduše, stevija koja se nalazi u različitim namirnicama koje kupujemo u supermarketima, dobiva se s pomoću raznih kemijskih procesa. Na primjer, dodaju se aluminijske soli kako bi se prah očistio te kako bi nestala boja. Zbog toga se konačni proizvod ne može označiti kao potpuno „prirodan“. 

2. Koje prednosti ima stevija  Biljka je 300 puta slađa od šećera, zbog čega su potrebne manje količine pa zbog toga stevija gotovo pa nema kalorija. Osim što ne deblja, ne uzrokuje karijes te ne djeluje na razine inzulina u krvi – zbog toga je mogu koristiti dijabetičari. 

3. Koliko je zdrava stevija?  U malim količinama stevija ne djeluje nimalo loše na zdravlje. Međutim, ne bi trebalo konzumirati više od 4 mg stevije na kilogram tjelesne težine (dakle, žena od 60 kilograma smije konzumirati do 240 mg stevije dnevno). U usporedbi s drugim sladilima, preporučena maksimalna doza stevije je prilično mala. To je mjera opreza, jer je u pokusima na životinjama – s ekstremnim količinama stevije –  pokazala neka štetna djelovanja (premda u kliničkim istraživanjima na ljudima nije pokazala štetna djelovanja). 

4. Hoće li nas proizvodi sa stevijom održati vitkima? U svakom slučaju stevia pomaže da smanjimo unos kalorija. Ipak, ne treba računati na to da su proizvodi sa stevijom potpuno dijetalni. Pošto se proizvodima ne smije dodati puno stevije, uglavnom se doda još i običnog šećera. Osim toga, nije potpuno jasno može li stevija – kao i druga sladila – svojom slatkoćom obuzdati apetit ili ga pak još više potaknuti. 

5. Mogu li se peći kolači sa stevijom?  To nije baš jednostavno. Pri spravljanju sladila od stevije nastaje gorkast okus sličan sladiću – koji ne odgovara baš svakome. Također, šećer čini tijesto prhkim te mu dodaje volumen što će kolaču nedostajati osim u slučaju da šećer zamijeniš nekim drugim sastojcima – npr. mljevenim orasima, masnoćom ili brašnom. A ti sastojci imaju puno kalorija – a to si možda željela izbjeći stevijom? 

Šećer je došao na zao glas zbog nepotrebnih kalorija koje njime unosimo

Stevia slovi kao dostojna i zdravija zamjena. Je li zaista tako?

Osim što je u obliku tabletica možeš dodavati u kavi i čaj, stevia se sad masovno stavlja u sokove, jogurt, čokoladu… sve je više namirnica u kojima se nalazi