Izležavanje u kadi potrošit će kalorija kao pola sata hodanja – Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
MRŠAVLJENJENASLOVNASAVJETI

Izležavanje u kadi potrošit će kalorija kao pola sata hodanja

I ne samo da topla kupka ubrzano otapa kalorije, već i tuširanje hladnom vodom. Tako se, naime, aktivira smeđe masno tkivo čija je uloga u tijelu otapanje naslaga bijele masnoće.

Autor: Tina Kos

Znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough napravili su test sa 14 muškaraca. Najprije su ih poslali da voze bicikl sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode – temperatura vode iznosila je 40 stupnjeva Celzijevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje tjelesne temperature, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su potom 24sata pratili razinu šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 posto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikla.

Kažu da “pasivno zagrijavanje” smanjuje upalu. Na primjer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrijavanju tijela, a u časopisu JAMA Internal Medicine je objavljeno kako sjedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Kako vruća kupka djeluje na tijelo?

Što se sve događa u tijelu kada ležimo u kadi vruće vode, i u kojim slučajevima to nije dobra ideja, objasnila nam je Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine.

– Proširuje krvne žile toplini izloženog tkiva što povećava protok krvi kroz tkivo i tako odnosi metaboličke produkte, toksine ali i ubrzava metabolizam što ima povoljan učinak i na otvaranje pora kože te i oslobađa kožu neželjenih produkata, ali i isušuje kožu nakon prestanka izlaganja vrućoj vodi – kaže Branislava Čilić dr. med.

– Tijelo se na taj način pokušava osloboditi suvišne topline čime koristi dodatnu energiju što može dovesti do veće potrošnje kalorija pa i gubitka kalorija te masnog tkiva. Također, povećana i ubrzana cirkulacija krvi i limfe ima blagotvoran učinak na periferni živčani sustav, protok kroz umorne mišiće, pa djeluje umirujuće. Djeluje i na smanjenje celulita što je ženama naročito važno – dodaje Branislava Čilić dr. med.

Preuzeto sa 24sata.hr