Sindrom nemirnih nogu? Pomažu joga, kupke i masaže – Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
Herbalife proizvodi i sve što želite znati o njima | Herbalife Nutrition Nezavisni Član
NASLOVNASAVJETI

Sindrom nemirnih nogu? Pomažu joga, kupke i masaže

Ako imate neprestanu potrebu da vam noge budu stalno u pokretu, možda patite od sindroma nemirnih nogu. Evo koji su mogući uzroci, kako problem prepoznati te kako se može ublažiti.

To nije problem zbog kojega vam je ugrožen život, no može negativno utjecati na san, jer se najčešće javlja upravo noću, pa se nerijetko ubraja i u poremećaje spavanja. Javlja se zbog nekoliko različitih vrsta osjeta u nogama, poput boli, svrbeža, peckanja, grčeva i osjećaja puzanja.

Pomicanjem nogu čovjek se oslobađa tog osjećaja. 

Ti osjećaji nerijetko se pogoršavaju baš prije spavanja, što može stvoriti i probleme sa spavanjem – od toga da ne možete zaspati, pa do buđenja noću. 

Prema američkom Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar ili slične bolesti, čak 10 posto Amerikanaca pati od sindroma nemirnih nogu. Agencija tvrdi da ga ima oko 2 do 3 posto odraslih, što je oko 5 milijuna Amerikanaca. No, može pogoditi i djecu. Pretpostavlja se da oko milijun djece školske dobi u SAD-u pati od tog sindroma.

Foto: Dreamstime

Što je uzrok i je li nasljedno?

Stručnjaci ne znaju točan uzrok sindroma nemirnih nogu. Međutim, liječnici sumnjaju da se nasljeđuje, te da je veća vjerojatnost da ćete oboljeti od toga ako postoji netko u obitelji tko boluje od tog sindroma. Prema nekim procjenama, gotovo 50 posto ljudi sa sindromom nemirnih nogu ima srodnike koji su patili od toga.

Koji su drugi faktori rizika?

Za razvoj sindroma nemirnih nogu mogu biti krive i neke kronične bolesti, među kojima su dijabetes, periferna neuropatija, zatajenje bubrega i manjak željeza. Neke trudnice također imaju taj sindrom tijekom zadnjeg tromjesečja, ali se on povlači nakon poroda. I neki lijekovi, poput antihistaminika i antidepresiva mogu ga uzrokovati.

Foto: Dreamstime

Može li se pogoršati? 

Spomenute bolesti ne samo da uzrokuju taj sindrom, već mogu utjecati na to da se pogorša. Stručnjaci kažu da prekomjerni unos alkohola također može pogoršati znakove i simptome sindroma nemirnih nogu. I manjak sna smatra se nečim što može negativno utjecati na sindrom nemirnih nogu, pa ako imate taj problem, vodite računa o tome da spavate dovoljno. 

Može li se liječiti i kako?

Liječnik će provjeriti postoji li bolest koja je uzrok, te ju liječiti, kako bi se ublažio sindrom nemirnih nogu. Na raspolaganju su i brojni prirodni lijekovi: joga, tople kupke, masaže, primjena jastuka za grijanje nogu i/ili hlađenje, a preporučuje se odbaciti pušenje i alkohol, donosi Health Digest. 

Preuzeto sa 24sata.hr